Lokale SEO is een cruciaal onderdeel van online marketing voor bedrijven die zich richten op klanten in specifieke geografische gebieden. Het doel van lokale SEO is om uw bedrijf beter zichtbaar te maken voor lokale klanten wanneer zij zoeken naar producten of diensten die u aanbiedt.

Wat is Lokale SEO?

Local SEO (Search Engine Optimization) is het proces van het optimaliseren van uw online aanwezigheid om meer zakelijke kansen te verkrijgen vanuit lokale zoekopdrachten. Dit omvat alles van het optimaliseren van uw Google Mijn Bedrijf-profiel tot het verkrijgen van lokale backlinks en het creëren van lokale content. Geschikt voor alle lokale ondernemers die diensten verlenen in een bepaalde regio.

Lokale Zoekopdrachten

Lokale zoekopdrachten zijn zoekopdrachten die worden uitgevoerd met de intentie om iets in de buurt te vinden. Deze zoekopdrachten bevatten vaak termen zoals “in de buurt” of specifieke locaties:

Relevante lokale resultaten worden steeds belangrijker naarmate meer mensen mobiele apparaten gebruiken om te zoeken naar lokale bedrijven en diensten.


Lokale Vindbaarheid

Lokale vindbaarheid verwijst naar hoe gemakkelijk potentiële klanten uw bedrijf kunnen vinden in lokale resultaten. Dit kan worden verbeterd door verschillende strategieën:

Waarom is Lokale SEO Belangrijk?

Lokale SEO is essentieel voor bedrijven die willen groeien en concurreren in hun lokale markt. Hier zijn enkele redenen waarom lokale SEO belangrijk is:

 1. Verhoogde zichtbaarheid: Goede Lokale SEO helpt uw bedrijf op te vallen in lokale zoekresultaten.
 2. Meer lokale klanten: Door beter zichtbaar te zijn, trekt u meer klanten aan die specifiek op zoek zijn naar uw producten of diensten.
 3. Concurrentievoordeel: Een goed geoptimaliseerde lokale SEO-strategie kan u helpen de concurrentie voor te blijven.
 4. Er is nog steeds weinig concurrentie: niet alle bedrijven zijn klaar om te concurreren in de lokale zoekresultaten, dus het is de moeite waard om er nu over na te denken en het voordeel te krijgen om de eerste te zijn in jouw niche.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf is een gratis tool van Google waarmee bedrijven hun online aanwezigheid kunnen beheren en optimaliseren. Een goed geoptimaliseerd Google Mijn Bedrijf-profiel kan de zichtbaarheid van uw bedrijf in lokale zoekresultaten aanzienlijk verbeteren en Google Maps.

Hoe Optimaliseer Ik Google Mijn Bedrijf? Een Stapsgewijze Handleiding

Google Mijn Bedrijf (Google My Business or GMB) is een krachtige tool voor lokale SEO die bedrijven helpt hun online aanwezigheid te verbeteren en beter zichtbaar te zijn in lokale zoekresultaten. Volg deze stapsgewijze handleiding om uw Google Mijn Bedrijf-profiel te optimaliseren.

Stap 1: Maak een Google Mijn Bedrijf-account aan

 1. Ga naar Google Mijn Bedrijf en klik op “Aan de slag”.
 2. Log in met uw Google-account of maak een nieuwe aan.
 3. Voer de naam van uw bedrijf in en klik op “Volgende”.

Stap 2: Voer uw bedrijfsgegevens in

 1. Adres: Vul het volledige adres van uw bedrijf in. Dit is belangrijk voor lokale zoekresultaten.
 2. Categorieën: Kies de meest relevante categorieën voor uw bedrijf. Dit helpt Google om jouw bedrijf correct te classificeren.
 3. Telefoonnummer en jouw website: Voeg uw primaire telefoonnummer en website-URL toe.

Stap 3: Verifieer uw bedrijf

 1. Google stuurt een verificatiecode naar het opgegeven adres. Dit kan via post, telefoon of e-mail gebeuren.
 2. Voer de verificatiecode in om uw bedrijf te verifiëren.

Stap 4: Optimaliseer uw bedrijfsprofiel

 1. Bedrijfsbeschrijving: Schrijf een gedetailleerde beschrijving van uw bedrijf, inclusief belangrijke zoekwoorden en lokale termen.
 2. Openingstijden: Voeg nauwkeurige openingstijden toe, inclusief speciale uren voor feestdagen.
 3. Foto’s en video’s: Upload hoogwaardige foto’s en video’s van uw bedrijf, producten, en diensten. Dit helpt om uw profiel aantrekkelijker te maken.
 4. Diensten en producten: Voeg een lijst van uw diensten en producten toe, inclusief prijzen indien mogelijk.

Stap 5: Verzamel en reageer op beoordelingen

 1. Verzamel beoordelingen: Moedig tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten op uw Google Mijn Bedrijf-profiel.
 2. Reageer op beoordelingen: Reageer snel en professioneel op zowel positieve als negatieve beoordelingen. Dit toont dat u klantgericht bent en kan uw reputatie verbeteren.

Stap 6: Maak posts en updates

 1. Google Posts: Maak regelmatige updates over aanbiedingen, evenementen, of nieuws van uw bedrijf. Dit houdt uw profiel actueel en interessant.
 2. Evenementen en aanbiedingen: Voeg speciale evenementen en aanbiedingen toe aan uw profiel om klanten aan te trekken.

Stap 7: Gebruik Google Mijn Bedrijf-inzichten

 1. Analyserapporten: Gebruik de inzichten van Google Mijn Bedrijf om te zien hoe klanten uw bedrijf vinden en ermee interactie hebben.
 2. Optimalisatie op basis van data: Pas uw strategie aan op basis van de gegevens die u verzamelt, zoals de meest voorkomende zoekwoorden en klantacties.

Stap 8: Houd uw profiel up-to-date

 1. Regelmatige updates: Zorg ervoor dat alle informatie op uw profiel up-to-date blijft, vooral adres, telefoonnummer, en openingstijden.
 2. Nieuwe foto’s en video’s: Voeg regelmatig nieuwe visuele content toe om uw profiel fris en aantrekkelijk te houden.

SEO Content

Lokale SEO content is essentieel voor lokale SEO. Door kwalitatieve en relevante content te creëren, kunt u uw bedrijf beter zichtbaar maken voor lokale zoekopdrachten. Tips voor het Schrijven van SEO Content:

Content Type Beschrijving
Blogartikelen Schrijf over lokale onderwerpen en evenementen.
Lokale Landingspagina’s Maak jouw lokale pagina’s specifiek voor verschillende locaties die u bedient.
Reviews en Getuigenissen Gebruik klantbeoordelingen als content op uw website.

Lokale Backlinks

Lokale backlinks zijn links van andere lokale websites naar uw website en zijn zeer waardevol voor lokale SEO. Ze laten zoekmachines zien dat uw website relevant is voor de lokale gemeenschap, wat uw ranking in lokale zoekresultaten kan verbeteren.

Om lokale links te verkrijgen, kunt u samenwerken met andere lokale bedrijven en vragen om links uit te wisselen. Dit is een effectieve manier om uw netwerk uit te breiden en uw online aanwezigheid te versterken.

Het sponsoren van lokale evenementen kan ook resulteren in backlinks van de evenementwebsite, wat uw zichtbaarheid verder kan vergroten. Als je bedrijf bijvoorbeeld jouw lokale productie is, kun je partner of sponsor worden van een lokale tentoonstelling of beurs. De website van zo’n evenement zal een link naar uw site toevoegen in de lijst met partners en zo krijgt u een organische link met goed verkeer en vertrouwen van Google.

Daarnaast kunt u uw bedrijf toevoegen aan lokale directories en vragen om een link naar uw website. Deze directories zijn vaak goed bezocht door lokale klanten en kunnen helpen om meer verkeer naar uw site te leiden. Door deze strategieën te volgen, kunt u een sterk backlink-profiel opbouwen dat uw lokale SEO inspanningen ondersteunt en bijdraagt aan de groei van uw bedrijf.


Advies nodig over Lokale SEO?

Heeft u hulp nodig bij het optimaliseren van uw lokale SEO-strategie? Neem contact met ons op voor een gratis consult. Onze experts staan klaar om u te helpen uw lokale zichtbaarheid te verbeteren en meer klanten aan te trekken.


Veelgestelde Vragen

Wat is het verschil tussen SEO en lokale SEO?

SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van uw website in de algemene zoekresultaten, terwijl lokale SEO specifiek gericht is op het verbeteren van uw zichtbaarheid in lokale zoekresultaten.

Hoe lang duurt het voordat lokale SEO resultaten oplevert?

Dit kan variëren, maar meestal begint u binnen enkele maanden verbeteringen te zien. Het kan echter tot zes maanden duren voordat u significante lokale organische resultaten opmerkt.

Zijn beoordelingen belangrijk voor lokale SEO?

Ja, beoordelingen zijn zeer belangrijk. Ze helpen niet alleen bij het verbeteren van uw online reputatie, maar kunnen ook uw positie in lokale zoekresultaten verbeteren.

Hoe vaak moet ik mijn profiel bijwerken GMB?

Het is goed om uw profiel minstens eens per maand bij te werken, vooral met nieuwe foto’s, updates over openingstijden, en eventuele nieuwe diensten of producten.

Wat zijn lokale citaties?

Lokale citaties zijn vermeldingen van uw bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer op andere websites, zoals lokale directories, sociale media profielen en recensiesites.


Conclusie

Lokale SEO is een essentieel onderdeel van uw online marketingstrategie als u meer lokale klanten wilt aantrekken. Door uw Google Mijn Bedrijf-profiel te optimaliseren voor lokale, SEO content te creëren, en  en lokale linkbuilding te verkrijgen, kunt u de zichtbaarheid van uw bedrijf in lokale zoekresultaten aanzienlijk verbeteren. Volg de stappen in deze gids en zie hoe uw lokale SEO inspanningen vruchten afwerpen.

Heeft u nog vragen of hulp nodig? Onze SEO-experts staan klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult.

Met deze gedetailleerde en goed gestructureerde gids bent u goed uitgerust om uw lokale SEO strategie te optimaliseren en uw bedrijf lokaal beter zichtbaar te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *